GRATIS levering vanaf Є30,-

GRATIS levering vanaf Є30,-

Een goede overgang van weide naar stal 

Posted in : on 01-10-2022

Nu het najaar is begonnen, betekent dit ook dat de dagen korter en kouder beginnen te worden. Dit houdt in dat paarden weer vaker op stal staan en dat het rantsoen voor je paard gaat veranderen. Wegens een verlaagde voedingswaarde van het gras, in de herfst en winter, kunnen paarden niet alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Een goed rantsoen is belangrijk en bij elke voerverandering moet de vertering van je paard zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Een plotselinge overgang kan invloed hebben op de stofwisseling en het risico vergroten op koliek of verstoppingen. Wij geven je een aantal tips voor een goede overgang van weide naar stal!

 

Voldoende beweging 

Paarden die in het najaar en de winter weer vaker op stal staan krijgen hierdoor minder beweging. Beweging is erg belangrijk voor paarden doordat het zorgt voor een goede doorbloeding en stimulans van de spijsvertering. Wanneer je zorgt dat je paard minimaal 1 a 2 uur per dag voldoende kan bewegen verminder je de kans op kwaaltjes zoals stalbenen en eventuele verstoppingen. Wil je de bloedsomloop van je paard extra ondersteunen in de winter dan kan naast voldoende beweging ook door het geven van kruiden zoals brandnetel of kleefkruid. Beide kruiden zijn van nature rijk aan diverse vitamines en mineralen die de afvoer van afvalstoffen en vocht stimuleert. Kleefkruid wordt vanwege de opschonende werking ook wel ‘lymfekruid’ genoemd. Het is een fijn en smakelijk kruid voor paarden om het lymfesysteem extra te ondersteunen en te versterken.

 

Afbouw weidegang

Laat je paard geleidelijk wennen aan een verandering van het aantal uren in de wei en het daarbij horende nieuwe rantsoen. Ruwvoer, zoals kuilgras, bevat minder vocht dan gras, maar bevat wel meer vezels. Om het nieuwe voer goed te verteren, heeft het paard een andere enzymproductie en een verandering in de darmflora nodig. Je kunt je paard hierbij helpen door bijvoorbeeld biergist bij te voeren wat een stimulerende werking op de darmflora en spijsvertering heeft. Daarnaast zijn er verschillende kruiden met een positieve uitwerking op de darmflora zoals fenegriek, oregano, alsemkruid, kruidnagel en rozemarijn. Deze kruiden zitten onder andere in de HorseFlex Darmkruiden, waardoor deze kruidenmix zeer geschikt is ter ondersteuning van de darmflora en spijsvertering. Bekijk hier het uitgebreide assortiment voor de spijsvertering.

 

Voorkom verveling

Zodra de paarden weer terug op stal gaan, kunnen zij een stuk minder bewegen. Dit kan leiden tot verveling en kan zorgen voor vervelende situaties op stal. Probeer daarom de voerperiodes op stal te verdelen over de dag, zodat je paard slechts een paar uur zonder eten staat in de paddock of op stal. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een slowfeeder om ervoor te zorgen dat je paard langer bezig is met eten. Paarden zijn zeer sociale dieren. Zorg er dan wel voor dat je paard bij een ander paard staat waarmee hij of zij het goed kan vinden. Dit geldt ook voor op stal. Zo voorkom je problemen en onnodige spanning. Op deze wijze kan je paard alsnog sociaal gedrag vertonen in de herfst en winter.

 

Houd waterbronnen ijsvrij

Op stal hebben paarden geen mogelijkheid om vers gras te eten. Vers gras bestaat uit maar liefst 80 procent uit water. Dit gemis moet dus aangevuld worden met vers drinkwater. Let er daarnaast op dat de waterbronnen van je paard ijsvrij blijven. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je paard genoeg kan drinken. TIP: Gooi een badeendje in de waterbak, door de beweging van het eendje zal het water minder snel bevriezen!

 

Aanvullen voedingsstoffen

Sommige paarden redden het in de herfst en winter prima op alleen ruwvoer, maar krijgen misschien toch niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit kan dan gevolgen hebben voor de spijsvertering, darmflora en weerstand van je paard. Vul waar nodig het rantsoen van je paard aan met extra vitamines, mineralen of kruiden en hou je paard gezond en fit tijdens het najaar. Wist je dat: Paarden gemiddeld 16 uur per dag kauwen op ruwvoer (hooi en/of gras). Krijgt een paard te weinig ruwvoer of staat hij langer dan 2 uur zonder, dan kan de zuurtegraad in de maag uit balans raken. Diverse kruiden en mineralen kunnen de maag van je paard extra ondersteunen en weer terug in balans brengen. HorseFlex Maag Balans is speciaal ontwikkeld voor paarden met een gevoelige maag. Het draagt bij aan het behoud van een normale zuurgraad in de maag, heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen en een positieve invloed op de eetlust.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!