GRATIS levering vanaf Є30,-

GRATIS levering vanaf Є30,-

Osteochondrose bij paarden

Posted in : on 04-02-2025

Als paardenliefhebber wil je natuurlijk dat je paard zich altijd goed voelt. Maar wat als je te maken krijgt met een complexe gewrichtsaandoening? Osteochondrose (OC) en Osteochondrose dissecans (OCD) zijn gewrichtsaandoeningen waar relatief veel paarden mee te maken krijgen en die vooral voorkomt in het kniegewricht, spronggewricht en het kogelgewricht. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over deze aandoening, van de oorzaken en symptomen tot wat je kunt doen om je paard te helpen. Lees snel verder!

 

Wat is osteochondrose bij een paard?

Osteochondrose, ook wel OC genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van een paard zich niet goed ontwikkelt. Dit gebeurt meestal tijdens de groeifase van jonge paarden. In de eerste 12 tot 18 maanden verandert het zachte en flexibele kraakbeen, waarmee een paard geboren wordt, naar harder, stevig bot. Dit proces heet ‘verbening’. Wanneer dit proces verstoord raakt en de verbening te ver doorgaat in de gewrichten, spreek je van osteochondrose. De botten van het gewricht passen dan niet meer goed op elkaar, wat gewrichtsproblemen kan veroorzaken die in de veel gevallen pas later tot uiting komen.

In sommige gevallen blijft het daarbij, maar in ernstige gevallen kan een hard stuk kraakbeen of bot losraken. Dit noemen we osteochondrosis dissecans (OCD).

Wat is het verschil tussen OC en OCD?

OC en OCD worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een belangrijk verschil. OC is de algemene term voor problemen met de ontwikkeling van het kraakbeen, terwijl OCD specifiek verwijst naar de ernstige vorm waarbij er losse stukjes kraakbeen of bot in het gewricht zitten. Deze losse fragmenten kunnen leiden tot pijn, zwelling, stijfheid en ontstekingen.

 

Hoe ontstaat OCD bij paarden?

OCD ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

  • Genetische aanleg: Sommige paarden hebben simpelweg pech in hun genen. Als osteochondrose in de familie zit, is de kans groter dat een paard het ontwikkelt. 
  • Voeding: Een dieet met te veel energie of een onbalans in mineralen zoals calcium en fosfor kan bijdragen aan de ontwikkeling van OC.
  • Snelle groei: Paarden die heel snel groeien, hebben meer kans op problemen in de gewrichten.
  • Overbelasting: Te zware of vroege training kan jonge gewrichten overbelasten.
  • Trauma: Blessures aan een gewricht kunnen OC of OCD verergeren.

paard galoppeert door het zand

Kan OCD verdwijnen?

Milde vormen van OC kunnen soms spontaan verbeteren naarmate een paard ouder wordt. Helaas geldt dit niet voor alle gevallen. Bij ernstige OCD is vaak een behandeling nodig om verdere schade te voorkomen. Denk hierbij aan rust, aanpassingen in voeding of een operatie om losse fragmenten te verwijderen. Overleg altijd met een dierenarts voor de beste aanpak.


Is OCD bij paarden genetisch bepaald?

Ja, genetica speelt een grote rol bij het ontstaan van OC en OCD. Paarden met een erfelijke aanleg hebben een verhoogde kans op de aandoening. Dit is een belangrijke overweging bij de fokkerij. Door selectief te fokken kun je de kans op OC in toekomstige generaties verkleinen.

 

Hoe herken je osteochondrose bij je paard?

Osteochondrose is niet altijd makkelijk te herkennen, maar de volgende symptomen kunnen wijzen op OC:

  • Kreupelheid, vooral na inspanning
  • Zwelling rond het gewricht
  • Stijfheid of moeite met bewegen
  • Pijn bij buigen van het gewricht

Zie je een of meer van deze symptomen bij je paard? Dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.


Ondersteunende supplementen voor je paard met OCD

De behandeling van OCD hangt af van de ernst van de aandoening. Voor sommige paarden is rust en een aangepast dieet voldoende, terwijl andere paarden baat hebben bij een operatie. Daarnaast zijn er supplementen die de gewrichten extra kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan hyaluronzuur, een effectieve optie om de gewrichten van je paard soepel te houden en het herstel te ondersteunen. Andere voedingsstoffen met een ondersteunend effect op de gewrichten en het kraakbeen zijn glucosamine, MSM en chondroïtine.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!