Geen producten in de winkelwagen.
De dagen worden langer en de temperatuur stijgt: het voorjaar is begonnen! Daarmee zal jouw paard binnenkort ook weer voor het eerst dit jaar de wei op mogen. Het is voor de meeste paardeneigenaren wel bekend dat de opbouw van de weidegang erg belangrijk is en dat je jouw paard niet zomaar de hele dag op het weiland kunt zetten zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen. Voor de gezondheid van jouw paard is het van belang dat je de overgang van stal naar weiland geleidelijk laat verlopen en waakzaam bent voor eventuele risico’s. Maar hoe zorg je dan voor een goede opbouw van weidegang, en wat zijn de gevaren van weidegang in het voorjaar?
De juiste opbouw van de weidegang is erg belangrijk. Bij elke voerverandering moet de spijsvertering van je paard zich namelijk aanpassen. De spijsvertering van je paard is helemaal ingesteld op zijn winterse rantsoen en hierdoor is het belangrijk dat je paard een geleidelijke overgang van stal naar weide krijgt. Zo kan de maag- en darmflora goed wennen aan de nieuwe situatie en voorkom je mogelijk problemen als koliek, hoefbevangenheid en diarree. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?
Tijdens de wintermaanden is het maag- darmstelsel van je paard helemaal ingesteld op droog ruwvoer. Wanneer gras weer deel gaat uitmaken van het dagelijks rantsoen is dit dan ook van invloed op de spijsvertering én de suikerspiegel van je paard. Maar hoe komt dat nu precies?
Gras produceert constant fructaan (een soort suiker), wat ervoor zorgt dat het kan groeien. Fructaan wordt pas verwerkt als de temperatuur hoog genoeg is. Hierdoor is het suikergehalte het hoogst zodra de temperatuur buiten gaat stijgen na een periode dat de groei van het gras stilstond. In het voorjaar is het fructaangehalte in het gras dan ook het hoogst en vaak de boosdoener van hoefbevangenheid. Waar moet je op letten?
Naast het hoge fructaangehalte, kunnen er ook nog andere gevaren schuilen tussen het voorjaarsgras. In een weiland groeit namelijk niet alleen gras, maar ook plantensoorten zoals verschillende kruiden en bloemen. Sommige van deze kruiden zijn heel nuttig en hebben hoge waarden in bepaalde gezonde voedingsstoffen, zoals brandnetels en paardenbloemen. Helaas groeien er in een paardenweide ook planten die giftig zijn voor paarden. Deze kunnen variëren van licht giftig tot zeer giftig, met in sommige gevallen zeer ernstige gevolgen bij inname. Om te voorkomen dat jouw paard per ongeluk een hapje neemt van een giftig plantje, is het belangrijk giftige planten te herkennen en ze op tijd te verwijderen uit het weiland. Meer weten? Lees dan onze blog over nuttige en giftige kruiden in de paardenweide.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!