Gratis verzending vanaf 30,-

Gratis verzending vanaf 30,-

Hoesten bij paarden

Ieder paard hoest wel eens. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, uiteenlopend van een stoffige omgeving, een allergie tot een paard dat verkouden is. Er zijn dan ook veel factoren die kunnen zorgen voor een (droge) hoest bij jouw paard, en die hoeven niet meteen ernstig te zijn. Toch hoort een gezond paard niet te hoesten en moet je daarom altijd goed opletten. Maar waarom hoesten paarden dan, en hoe kan je hoesten voorkomen? We vertellen je meer in deze blog. 


Hoesten bij paarden: wat betekent dit?

In de luchtwegen van een paard bevinden zich zogenaamde hoestreceptoren. Wanneer deze hoestreceptoren worden geprikkeld door bijvoorbeeld een virus, stof, pollen of bacteriën, wordt het hoestreflex opgewekt en zal je paard moeten hoesten. Dit reflex is een heel nuttige functie om de luchtwegen vrij te maken. Hoest een paard echter vaker dan zomaar een keertje? Dan kunnen de slijmvliezen geïrriteerd raken en slijmproductie toenemen. Wanneer een paard echt te lang hoest, kan dit zelfs voor blijvende schade zorgen aan de longen. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts wanneer jouw paard vaker hoest.

Verschil tussen acute hoest en chronische hoest

Bij paarden die hoesten wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen: acute hoest en chronische hoest. Bij acute hoest komen de symptomen plotseling en zijn deze met de juiste behandeling na een aantal weken ook weer verdwenen. Wanneer je een acute hoest niet goed behandelt, kan deze chronisch worden. Bij een chronische hoest is er meestal sprake van blijvende schade aan de luchtwegen van een paard. Zo kunnen uiteindelijk, in een vergevorderd stadium, longblaasjes kapot gaan. Helaas is deze schade blijvend en onomkeerbaar. Het is daarom zeer belangrijk om direct te handelen wanneer jouw paard hoest. 

paard in weiland moet hoesten door pollen

Oorzaak achterhalen: waarom hoest mijn paard?

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben bij paarden. Zeker wanneer jouw paard veelvuldig hoest, is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Oorzaken verschillen van externe factoren tot oorzaken van binnenuit, zoals een overgevoeligheid, allergie of aandoening. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts wanneer jouw paard hoest.

🌿 Hoesten uit reflex

Door de hoestreceptoren zal een paard uit reflex hoesten wanneer er iets in de luchtwegen terecht is gekomen wat hier niet thuishoort, zoals stof, pollen of een virus. Dit hoestreflex is dus eigenlijk een natuurlijke manier van het lichaam om zichzelf te reinigen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken wanneer je paard een enkele keer hoest vanuit een reflex. 

🌿 Equine asthma

Net zoals mensen, kunnen paarden last hebben van astma. Wanneer paarden last hebben van equine asthma, wat voorheen ook wel dampigheid werd genoemd, is er sprake van een allergie wat zorgt voor een chronische ontstekingsreactie in de luchtwegen. 

🌿 Allergieën

Een allergische reactie op bijvoorbeeld pollen kan er ook voor zorgen dat een paard gaat hoesten. Dit komt vooral voor in periodes waarin de pollen actief zijn, dus in het voorjaar en de zomer. 

🌿 Stalmanagement

Wanneer een paard enkel op stal op stal hoest, is het goed om eens te kijken naar het stalmanagement. Zo kan de bodembedekking te veel stof bevatten en kan de ammoniaklucht van een vieze stal de luchtwegen irriteren wanneer er niet genoeg ventilatie is. 

🌿 Virussen en infecties

Meerdere (besmettelijke) virussen en infecties kunnen zorgen voor hoestklachten bij een paard. Wanneer dit het geval is, is de hoest meestal plotseling, intens en kort. Vaak komen virussen voor in het najaar, wanneer paarden vaker op stal staan. 

🌿 Weersomstandigheden

Bepaalde weersomstandigheden, zoals kou en vocht, kunnen de luchtwegen prikkelen en zo een hoestreactie opwekken.

 

Hoesten voorkomen

Omdat hoesten bij paarden ook kan komen door factoren waar je geen invloed op hebt, zoals een allergie of virus, is het niet altijd te voorkomen. Ondanks dat zijn er wel een aantal maatregelen die je kan treffen om hoesten bij jouw paard zo veel mogelijk voor te zijn. Zo draagt voldoende lichaamsbeweging bij aan een algehele goede gezondheid en een sterk immuunsysteem, waardoor je paard beter in staat is met prikkels van buitenaf om te gaan die hoesten kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn er ook enkele factoren waar je rekening mee kan houden wat betreft het stalmanagement van je paard.

Bodembedekking en stal

Stro kan veel stof bevatten, wat de luchtwegen van jouw paard kan irriteren. Zeker stro van een slechte kwaliteit is vaak erg stoffig. Kies daarom indien mogelijk voor kwalitatief goed stro, of ga voor een bodembedekking die minder stof bevat zoals vlas of houtvezel.

Ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie op stal. Door regelmatig te ventileren zorg je voor een goede luchtvochtigheid en voorkom je schimmelvorming en een teveel aan ammoniak. Zet daarom genoeg ramen op en laat het zeker tijdens het uitmesten goed doorwaaien.

 

Voeding en supplementen bij een hoestend paard

Het meest gangbare ruwvoer voor een paard is hooi. Hoewel hooi een goede vorm van ruwvoer is, kan het ook erg stoffig zijn. Hoe stoffig hooi is, kan verschillen per leverancier en seizoen. Bevat jouw hooi veel stof? Dan kan je het hooi eventueel ongeveer 30 minuten weken in water. Zorg er wel voor dat je het geweekte hooi direct voert, omdat er anders bacteriën in kunnen groeien. 

Naast zorgen voor een goed voer- en stalmanagement wat betreft stof en ventilatie, kan je de luchtwegen van jouw paard extra ondersteunen met kruiden en supplementen. Zo zijn er verschillende kruiden die van nature een ondersteunende werking hebben op de luchtwegen van een paard, zoals fenegriek en tijm. Daarnaast kan je ook kiezen voor een kruidenmix bestaande uit verschillende kruiden die van nature de luchtwegen ondersteunen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!