Geen producten in de winkelwagen.
Veel paarden hebben soms of regelmatig last van hun darmen. Dit is helemaal niet zo gek: de darmen van een paard zijn namelijk erg gevoelig. Het maag-darmstelsel van paarden zit complex in elkaar en hierdoor kunnen problemen ontstaan. Maar wist je dat een goed werkend afweersysteem ook afhankelijk is van de gezondheid van de darmen en de darmflora? In deze blog lees je alles over het belang van een gezonde darmflora.
De spijsvertering van paarden is een ingewikkelde puzzel waar de darmen en de darmflora een belangrijke rol spelen. Paarden zijn echte planteneters. De planten worden gekauwd en doorgeslikt en het speeksel en het gebit zetten de spijsvertering in werking. Het gekauwde voedsel komt terecht in de slokdarm en wordt zo verplaatst naar de maag. Met een inhoud van 8 tot 15 liter is een paardenmaag eigenlijk best klein. Paarden zijn dus ook echt gemaakt om de hele dag door kleine hoeveelheden te eten. Denk maar aan een paard dat de hele dag aan het grazen is in de wei of aan het knabbelen is van zijn hooi.
Vervolgens komt het voedsel terecht in de darmen: eerst in de dunne darm, dan in de blinde en dikke darm en als laatste in de endeldarm. Wist je dat het maagdarmstelsel van een paard wel 40 meter lang kan worden? Terwijl het voedsel deze lange reis aflegt, moeten de voedingsstoffen van de planten natuurlijk wel worden opgenomen. Koeien zijn soms minutenlang bezig het herkauwen van gras en bovendien hebben zij meerdere magen om de planten te verteren. Paarden hebben dit allemaal niet, en dat is waar het belang van de darmflora bij komt kijken. De darmflora helpt namelijk het voedsel in de darmen te verteren. Met darmflora, ook wel microbioom genoemd, wordt het geheel van micro-organismen bedoeld in het maagdarmstelsel. Het bestaat uit miljarden schimmels, gisten en bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering. Ook zorgt de darmflora ervoor dat schadelijke micro-organismen, denk hierbij aan bijvoorbeeld virussen en wormen, geen kans krijgen.
Er wordt weleens gezegd dat de darmen de basis zijn van de gehele gezondheid van een paard. Dit is absoluut niet overdreven, want de darmen zijn van groot belang voor een goed werkend afweersysteem. Hoe beter de werking van het afweersysteem, ook wel de weerstand of het immuunsysteem, hoe beter het paardenlichaam is staat is zich te beschermen tegen ziekmakende indringers. Het grootste gedeelte van het immuunsysteem zit in de darmen. Is de darmflora uit balans en is er een tekort aan goede bacteriën in de darmen? Als gevolg zal de volledige weerstand van je paard verminderen, met alle vervelende gevolgen van dien.
Zoals we eerder hebben genoemd, is de darmflora van een paard erg gevoelig. Er zijn dan ook verschillende dingen die voor een disbalans in de darmflora kunnen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wormkuur, koliek, het gebruik van medicatie maar ook veranderingen in het rantsoen.
De voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van de darmen en de darmflora van paarden. Het rantsoen van de meeste paarden ziet er vrijwel hetzelfde uit: ruwvoer (hooi, kuil, gras etc.) en vaak wordt daarbij een bepaald soort krachtvoer gegeven. Maar wist je dat paarden in de natuur veel meer verschillende dingen eten dan dat wij ze aanbieden? Paarden in de natuur eten wel 80 verschillende soorten planten! Denk aan allerlei soorten grassen, kruiden, bloemen, struiken en zelfs boomschors. Hoewel we de natuurlijke situatie nooit helemaal kunnen nabootsen, is er geen twijfel over dat gevarieerd eten voor paarden erg belangrijk is.
Gevarieerde voeding is belangrijk om de darmflora te voeden en zo in balans te houden. Geef jouw paard daarom regelmatig verschillende kruiden om de darmflora te stimuleren. Een eenvoudige manier om jouw paard meer groenten en fruit te laten eten, is onze Veggie Treat Mix. Met deze lekkere snack krijgen paarden op een laagdrempelige manier verschillende soorten groenten en kruiden binnen.
Om een gezonde bacteriecultuur in de darmen te stimuleren en de darmflora in balans te houden, kan je jouw paard ondersteunen met onze darmkruiden. Deze speciale mix is ontwikkeld in samenwerking met Paard & Voeding en bestaat uit verschillende kruiden en mineralen die een positieve werking hebben op de darmflora van je paard. Hieronder gaan we dieper in op de ingrediënten en hun werkzame stoffen.
🌿 Vlozaad: Veel paarden krijgen regelmatig zand binnen bij bijvoorbeeld het grazen in een kaal gegeten weiland. Wanneer een paard te veel zand binnenkrijgt, kan dit serieuze problemen veroorzaken in de darmen. Denk bijvoorbeeld aan zandkoliek. Vlozaad vormt zich als een plakkerige massa in de darmen waar zand zich aan hecht. Zo draagt vlozaad bij aan het afvoeren van zand op een efficiënte manier.
🌿 Fenegriek: Fenegriek bevat van nature vitamine A, B en C, kalk en fosfor. Het stimuleert de spijsvertering en daarnaast beschermt het de slijmvliezen van de darmen en de maag. Bovendien heeft fenegriek een verzachtende werking op de luchtwegen.
🌿 Natriumchloride: Ook mineralen als natriumchloride zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Mineralen helpen de darmen vocht vast te houden. Dit is belangrijk voor een juiste werking van de darmen en heeft een positief effect op de stoelgang.
🌿 Oregano: Oregano is een kruid dat we allemaal wel kennen uit de Italiaanse keuken. Naast dat het lekker ruikt en smaakt, heeft het ook nog fijne heilzame eigenschappen. Zo is oregano goed voor onder andere de maag en darmen en ondersteunt het bij het herstellen van het darmmilieu.
🌿 Alsemkruid: Alsemkruid is een kruid dat al door de Romeinen werd ingezet om problemen met de maag en darmen te verhelpen. Het kruid, ook wel Artemisia absinthium genoemd, ondersteunt de darmen wanneer deze niet meer in balans zijn en stimuleert de spijsvertering. Bovendien weert alsemkruid parasieten af.
🌿 Curcuma: Curcuma wordt gewonnen uit een speciaal geteelde variant van de plant Curcuma Longa. De werkzame stof van het geeloranje poeder is curcumine, een antioxidant. Curcuma ondersteunt onder andere de darmfunctie en zorgt voor het behoud van gezonde gewrichten.
🌿 Goudsbloem: Goudsbloem is een felgekleurde oranje bloem die van nature in het rantsoen van paarden zit. Dit is niet zo gek: deze bloem is namelijk erg gezond! Goudsbloem draagt onder andere bij aan een goede bloedsomloop, de afvoer van afvalstoffen en het ondersteund de maag, darmen, spijsvertering en de lever.
🌿 Knoflook: Knoflook is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en zwavel en bevat daarnaast veel inhoudsstoffen zoals complexe koolhydraten, etherische oliën, organische zwavelverbindingen en enzymen. Knoflook heeft onder andere een zuiverend effect op het bloed, maar het heeft ook een positieve werking op de darmfunctie en het afweersysteem.
🌿 Kruidnagel: Kruidnagel is de gedroogde bloemknop van de kruidnagelboom. Kruidnagel heeft een ontstekingsremmende werking, biedt ondersteuning bij darminfecties en daarnaast kalmeert het maag- en darmklachten in het algemeen.
🌿 Magnesiumcitraat: Magnesium is een mineraal met een belangrijke rol in het paardenlichaam. Het staat vooral bekend door de werking in de spieren en het zenuwstelsel, maar magnesium is ook erg belangrijk voor een goede werking van de darmen. Door dit mineraal houden de darmen water vast, wat van belang is voor een goede darmbeweging en gezonde mest.
🌿 Rozemarijn: Rozemarijn is een kruid met veel positieve effecten op het maag- en darmkanaal. Het kruid heeft een krampwerend effect in de darmen en ondersteunt de maag, de leverfunctie en de gal.
🌿 Thijm: Thijm is een kruid met veel heilzame eigenschappen. Het reinigt het lichaam van binnenuit en biedt zo ondersteuning aan de darmfunctie en spijsvertering.
🌿 Zwarte peper: Hoewel bijna iedereen het gebruikt tijdens het koken, is niet iedereen bekend met de gezondheidsvoordelen van zwarte peper. Zwarte peper bevat onder andere veel antioxidanten, heeft een ontstekingsremmende werking en ondersteunt de darmgezondheid.
Naast de darmkruiden mix, zijn er nog andere supplementen die bijdragen aan de darmgezondheid en de algehele spijsvertering. Zo ondersteunt boswellia onder andere het maag-darmkanaal en zit biergist vol vezels welke belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en spijsvertering. Heb je het idee dat jouw paard echt wat ondersteuning kan gebruiken in de darmflora? Denk dan eens aan het geven van probiotica. Dit is een op maat samengesteld probioticum wat bestaat uit gezonde bacteriestammen om de darmflora optimaal te ondersteunen.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!