GRATIS levering vanaf Є30,-

GRATIS levering vanaf Є30,-

We zitten momenteel in een wereldwijde Corona Pandemie en nu komt hier ook nog eens het rhinovirus overheen..

Rhinopneumonie bij paarden

Posted in : on 03-03-2021

We zitten momenteel in een wereldwijde Corona Pandemie en nu komt hier ook nog eens het rhinovirus overheen.. In Spanje is tijdens het CES Valencia Tour een uitbraak van het rhinovirus vastgesteld, waardoor reeds meerdere paarden zijn overleden en veel paarden besmet zijn geraakt. In deze blog lees je meer over Rhinopneumonie bij paarden, hoe je jouw paard kunt beschermen tegen dit gevaarlijke virus en verspreiding kan voorkomen.

 

Wat is Rhinopneumonie?

Rhinopneumonie is een gevaarlijke virusziekte bij paarden die veroorzaakt wordt door twee verschillende herpesvirussen (EHV1 en EHV4) Beide kunnen ze de luchtwegen van het paard infecteren en zich daar vermeerderen. Waar EHV-4 in het neus,- en slijmvlies blijft, kan EHV-1 zich via de bloedbaan verspreiden en allerhande problemen geven verderop in het paardenlichaam. Rhinopneumonie kent dan ook drie verschijningsvormen:

1) Verkoudheidsvorm komt regelmatig voor bij vooral jonge paarden en kan koorts, een snotneus, hoesten en/of dikke benen veroorzaken.

2) Abortus-vorm bij merries wat een abortus kan veroorzaken of het veulen wordt zeer zwak geboren met grote kans op sterfte. 

3) Neurologische-vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen aan het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een slappe staart en wankel gaan lopen met eventueel ernstige verlammingsverschijnselen of overlijden tot gevolg.

De verspreiding van dit virus gaat op een soortgelijke manier als bij het COVID-19 virus. Het vindt voornamelijk plaats door direct en indirect contact tussen paarden of via de mens als deze in contact is met meerdere paarden. De overdracht gebeurt daarnaast ondermeer door:

  • Direct contact met neusvloeistof van een besmet paard.
  • Direct contact tussen paarden. Bijvoorbeeld bij het drinken uit dezelfde drinkbak of het samen stallen.
  • Op een korte afstand door de lucht in kleine afgesloten ruimtes.
  • Door de mens via kleding en handen van het ene naar het andere paard.

 

Hoe kan je voorkomen dat je paard Rhinopneumonie krijgt?

Bij het voorkomen van een besmetting met het rhinovirus is het belangrijk te kijken naar: het verbeteren van de weerstand van het paard, het verkleinen van de kans op een besmetting en eventueel vaccinatie. Hoe meer virus een paard opneemt, hoe groter de kans is om ziek te worden. Als een paard voldoende algemene weerstand heeft, kan het meer virusdeeltjes buiten het lichaam houden en de virusvermeerdering in het lichaam beter beheersen.

 

Weerstand verbeteren.

Wanneer de gezondheid en welzijn van het paard optimaal is, heb je de basis voor een goede weerstand al gelegd. Daarnaast zijn het sociale contact, beweging, weinig stress en een goede voeding ook onmisbaar bij het realiseren van een optimale weerstand. Als extra aanvulling hierop zijn er nog diverse voedingsstoffen die de weerstand kunnen ondersteunen zoals: 

  • L-Lysine, een aminozuur met een virusremmende werking.
  • Rozenbottel, een natuurlijke bron van vitamine C voor een positieve werking op de afweer.
  • Echinacea purpurea (De rode zonnehoed), activeert het immuunsysteem.
  • Cat’s Claw, met antivirale, antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen.

 

Verklein de kans op besmetting

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je paard besmet wordt let dan goed op de volgende punten:

  • Geen rechtstreeks contact met andere paarden. 
  • Laat je paard niet drinken uit een vreemde emmer, voerbak of dit delen met een ander paard.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Handen en kleding goed wassen
  • Alle materialen goed te ontsmetten met een anti viraal product zoals bijvoorbeeld Tea Tree olie.

 

Vaccinatie

Het is mogelijk om paarden tegen rhinopneumonie te vaccineren, maar gebeurt niet standaard. De vaccinatie geeft een bepaalde bescherming maar biedt geen garantie dat de ziekte dan niet optreedt. Door alle paarden op een stal of manege te vaccineren, wordt de kans op een besmetting wel kleiner.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!