Geen producten in de winkelwagen.
Diarree bij paarden komt regelmatig voor. Hoewel het soms onschuldig is, is het belangrijk om snel in actie te komen als je merkt dat je paard diarree heeft. Diarree kan namelijk veel ernstiger zijn dan het lijkt en kan snel leiden tot uitdroging of andere gezondheidsproblemen. In deze blog vertellen we je wat diarree bij paarden precies is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe je het kunt herkennen. Ook leggen we uit wat het verschil is tussen diarree en mestwater, zodat je beter weet hoe je jouw paard kan helpen.
Op het eerste gezicht lijken diarree en mestwater misschien wel hetzelfde, maar er is een duidelijk verschil. Mestwater is dun, waterig en heeft nog een beetje structuur. Het is een combinatie van mestballen en water, dat tegelijk of na elkaar naar buiten komt. Diarree is echter volledig vloeibaar en heeft helemaal geen vorm meer. Diarree is veel ernstiger en kan leiden tot uitdroging en andere complicaties. Mestwater is meestal minder urgent, maar ook dan is het belangrijk om het in de gaten te houden en actie te ondernemen als het aanhoudt.
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot diarree bij paarden. De meest voorkomende zijn:
Diarree bij je paard herken je aan de volgende signalen:
Zodra je deze symptomen merkt, is het belangrijk om snel in actie te komen. Diarree kan snel leiden tot uitdroging, dus wacht niet te lang met hulp bieden. Neem in het geval van diarree daarom altijd contact op met je dierenarts.
Diarree is niet alleen vervelend voor je paard, maar ook voor jou als eigenaar. Naast dat je het beste contact op kan nemen met je dierenarts, zijn er een aantal algemene tips om je paard te ondersteunen bij dunne mest.
Diarree zorgt ervoor dat je paard veel vocht verliest, dus het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard voldoende water drinkt. Het aanbieden van elektrolytoplossingen kan helpen om uitdroging te voorkomen.
Probiotica of darm supplementen kunnen helpen de spijsvertering van je paard weer in balans te brengen. Dit ondersteunt het herstel van een gezonde darmflora.
Vermijd jong gras in het voorjaar of hooi met een hoog suikergehalte, omdat dit de darmen kan irriteren. Geef je paard goed ruwvoer van hoge kwaliteit om de spijsvertering te ondersteunen.
Naast het aanpassen van het dieet en zorgen voor voldoende water, kan je als aanvulling op het normale rantsoen de spijsvertering van je paard extra ondersteunen met supplementen.
🌿 Darmkruiden: Deze mix met verschillende kruiden bestaat uit verschillende ondersteunende mineralen en kruiden, zoals vlozaad, fenegriek, curcuma en meer, die een positieve invloed hebben op de darmflora van je paard.
🌿 Probiotica: Probiotica bestaat uit gezonde, levende bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. Draagt zo bij aan een gezonde spijsvertering en aan de vorming van gezonde mest.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!