GRATIS levering vanaf Є30,-

GRATIS levering vanaf Є30,-

Schurftmijt bij paarden: oorzaak, symptomen en behandeling

Posted in : on 08-10-2024

Heb jij een paard met lange, dikke sokken, zoals een Fries of een Tinker? Dan heb je waarschijnlijk weleens gehoord van schurft of schurftmijt. Schurftmijt is een vervelende huidaandoening bij paarden veroorzaakt door mijten. Het komt vaak voor bij paarden met veel beharing en daarnaast is het erg besmettelijk. We vertellen je meer over de symptomen van schurft bij een paard, hoe je jouw paard kan behandelen wanneer hij last heeft van mijten en hoe je schurftmijt kan voorkomen.

 

Schurftmijt bij paarden: wat is het?

Mijten zijn kleine, spinachtige insecten die voor het menselijk oog nauwelijks zichtbaar zijn. Er bestaan wel meer dan 45.000 verschillende soorten mijten, maar de mijt waar paarden het meest last van hebben, is de Chorioptes equi. Deze mijten, ook wel beenschurftmijten of schurftmijten genoemd, kunnen zich als parasieten tussen de beenharen nestelen en eten daar beenschilfers op. Dit veroorzaakt huidirritatie, wat resulteert in korsten, wondjes, kleine ontstekingen en vooral ook heel veel jeuk.

 

De symptomen van mijten

Mijten en schurftmijt komen bij paarden vooral voor in de wintermaanden. In deze periode is de weerstand laag en daarnaast zoeken de mijten zodra de temperatuur daalt graag warme, broeierige plekken op. De lange haren aan de benen zijn daarom een favoriete plek voor mijten om zich zodra de temperatuur zakt te vestigen. Maar hoe ziet mijt eruit bij paarden? Je kan letten op de volgende symptomen:

  • Veel last van jeuk aan de benen. Je herkent dit door herhaaldelijk stampen in de stal of in de wei. Soms proberen paarden hun benen te schuren aan palen of bomen of proberen ze in hun eigen benen te bijten
  • Korstjes en schilfertjes op de benen, bij de kootholte en de kogel
  • Kale plekken en haaruitval rond de benen
  • In ernstige gevallen kan de huid ontsteken met wondjes en pus als gevolg
  • Wanneer een paard mijt heeft, kan ook mok ontstaan al secundaire besmetting

een paard met lange sokken loopt meer risico op een besmetting met schurfmijt

Hoe raken paarden besmet met schurft?

Schurftmijten zijn erg besmettelijk en kunnen op allerlei verschillende manieren worden overgedragen. Schurft kan worden overgedragen door direct contact van paard tot paard, maar helaas kunnen mijten ook buiten het lichaam een aantal weken blijven leven. Zo zijn schurftmijten dus ook overdraagbaar via materialen zoals dekjes, borstels, zadels en dekens en zelfs ook via de bodembedekking in de stal of de wand van de trailer. Daarnaast lopen paarden met lange sokken, zoals Friezen of Tinkers, meer kans om besmet te raken met schurftmijt. De mijten vestigen zich graag op warme, broeierige plekken, en de lange beenharen zijn hiervoor de perfecte plek.

 

De behandeling tegen schurftmijten

Wanneer je vermoedt dat je paard last heeft van schurftmijten, is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Als de dierenarts vastgesteld heeft dat je paard inderdaad besmet is met schurft, krijg je waarschijnlijk een speciaal middel om je paard mee te wassen. Daarnaast zijn er enkele algemene tips die je kan toepassen wanneer er sprake is van parasieten zoals luizen of mijten:

  • Behandel niet enkel de benen, maar was het hele lichaam. Hoewel de mijten zich voornamelijk vestigen tussen de beenharen, kunnen ze overal op het lichaam voorkomen.
  • Herhaal de behandeling meerdere keren om ervoor te zorgen dat alle eitjes vernietigd zijn. Hoe vaak en wanneer je de behandeling moet herhalen, kan je vragen aan de dierenarts.
  • Was dekjes, dekens, borstels en andere wasbare materialen op 60 graden om te verzekeren dat alle mijten verwijderd zijn.
  • De beste manier om van schurftmijt af te komen, is door de sokken van je paard af te scheren. Zeker wanneer jouw paard een doelwit lijkt voor mijten in vergelijking tot andere paarden, is dit aan te raden.

 

Mijten bij paarden voorkomen

Schurftmijt is een heel vervelende huidaandoening. Het is enorm besmettelijk, het kan erg hardnekkig zijn en de behandeling kost veel tijd. Door de besmettelijkheid zijn mijten ook niet altijd te voorkomen. Toch zijn er zeker dingen die je kan doen om de kans op schurftmijt te voorkomen. Een besmetting door parasieten gaat in veel gevallen namelijk hand in hand met een verslechterd immuunsysteem. Zorg daarom dat je paard in goede conditie is, kwalitatief goed voer krijgt en ondersteun de weerstand. Als je jouw paard hier extra bij wilt ondersteunen, kan je kiezen voor een natuurlijke kruidenmix ter ondersteuning van de weerstand of kruiden zoals brandnetel en rozenbottel. Daarnaast is het belangrijk de vacht van jouw paard regelmatig te verzorgen en dat je zorgt voor een goede stalhygiëne. Heeft jouw paard regelmatig last van mijten? Overleg dan eens met je dierenarts of het nuttig is preventief de sokken in de winter af te scheren.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!