GRATIS levering vanaf Є30,-

GRATIS levering vanaf Є30,-

Probiotica voor honden

Posted in : on 01-05-2024

Wist je dat de darmflora een enorm belangrijke rol speelt in de algehele gezondheid van je hond? Zo zijn de darmen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en heeft de spijsvertering invloed op de kwaliteit van de huid en vacht. Omdat de spijsvertering van een hond erg gevoelig is, kan je ondersteuning bieden met een probiotica. Maar wat is probiotica, wanneer kan is het geschikt om te geven aan honden en zijn er bijwerkingen? In deze blog vertellen we je meer!


Wat is probiotica voor honden?

In een gezonde darmflora van een hond bevinden zich enorm veel bacteriën. Deze bacteriën zijn van groot belang voor de werking, gezondheid en bescherming van de spijsvertering en het immuunsysteem van jouw hond. Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën) die een gunstig effect hebben op de gezondheid in de darmflora. Een probioticum dat speciaal op maat is samengesteld voor de darmflora van een hond kan op deze manier de darmflora, spijsvertering en zo ook het immuunsysteem van jouw hond ondersteunen. Wist je namelijk dat het immuunsysteem voor een groot deel afhankelijk is van de darmflora? Voor een optimale weerstand is een goede gezondheid in de darmen daarom noodzakelijk. 

 

Invloed van probiotica op de darmflora van honden

De darmflora speelt tijdens de gehele spijsvertering van een hond een belangrijke rol. Zo zorgt de darmflora ervoor dat alle voedselresten die nog niet eerder zijn afgebroken in het verteringsproces alsnog worden afgebroken in het lichaam. Zodra er sprake is van een disbalans in de darmflora, kan voedsel niet goed worden verteerd en kunnen er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Probiotica kunnen helpen de darmflora in balans te houden of de balans te herstellen wanneer dit nodig is. Zo draagt een probioticum bij aan een gezonde darmflora wat uiteindelijk bijdraagt aan een vlotte spijsvertering en een goede algemene gezondheid. 

Verschil tussen pre- en probiotica

Probiotica en prebiotica worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel de woorden slechts één letter verschillen en beide bedoeld zijn om de darmflora te verbeteren, zijn het twee verschillende dingen.

Probiotica zijn levende, goede bacteriën die een positief effect hebben op de darmflora. Zo staat pro voor ‘bevorderend’ en biotisch betekent ‘uit levende organisme bestaand’.

Prebiotica zijn geen levende bacteriën zelf, maar voeding voor de levende darmbacteriën die zich in de darmflora bevinden. Pre staat hierbij voor ‘iets bijdragen aan’. Prebiotica is dus als ware de voeding voor de probiotica.

hond wordt geaaid

Waarom probiotica geven aan mijn hond?

De meeste honden hebben een eenzijdig dieet. Als dit dieet uitgebalanceerd is en de juiste voedingsstoffen bevat, is dit in principe geen probleem. Helaas ligt dit in de praktijk anders en is de meeste hondenvoeding niet compleet genoeg. Wanneer belangrijke voedingsstoffen ontbreken en je hond te veel onnodige vulstoffen zoals suiker binnenkrijgt, kan de darmflora uit balans raken. Een onbalans in de darmflora kan invloed hebben op de gehele gezondheid van een hond. Er zijn dan niet genoeg goede bacteriën aanwezig om de slechte, ziekmakende bacteriën te bestrijden. Dit kan verschillende vervelende klachten veroorzaken, zoals problemen in de spijsvertering maar ook jeuk, een verlaagd immuunsysteem en allergieën of jeuk.

  • Probiotica voor honden bij jeuk

De darmen van een hond zijn van grote invloed op het afweersysteem. Wanneer darmflora uit balans is, kan dit dus leiden tot een verminderd afweersysteem. Een goed werkend immuunsysteem is echter essentieel voor het voorkomen van allergische reacties op prikkels die zorgen voor huidproblemen en jeuk. Het geven van probiotica wanneer je hond veel last heeft van jeuk is dus zeker een goed idee.

  • Probiotica geven bij stress bij honden

Er is een duidelijk verband tussen de darmgezondheid en stress. Net zoals bij mensen heeft stress namelijk een negatieve invloed op de lichamelijke gezondheid van honden. Zo kan stress zorgen voor problemen in de spijsvertering, zoals dunne ontlasting. Daarnaast is er ook andersom een verband gevonden: problemen in de darmen kunnen zorgen voor stress. Het is dan ook niet gek dat probiotica vaak wordt gegeven wanneer een hond stress-signalen vertoont. 

 

Wanneer probiotica geven aan mijn hond?

Er zijn veel verschillende situaties wanneer probiotica jouw hond kan ondersteunen. Zo kunnen door bijvoorbeeld te eenzijdige voeding, stress of medicatie maag- en/of darmklachten ontstaan bij een hond. Denk hierbij aan winderigheid, problemen met de ontlasting of gewichtsverlies. Ook wanneer jouw hond recent medicatie nodig heeft gehad, kan de darmflora uit balans zijn en kan jouw hond baat hebben bij een probiotica supplement.

Probiotica is een aanvullend voedingssupplement en geen medicatie. Dit betekent dat het nooit kwaad kan om jouw hond probiotica te geven, en dat je het ook preventief kan geven wanneer je hond bijvoorbeeld door een stressvolle periode gaat of medicatie zoals antibiotica krijgt via de dierenarts.

 

Wat zijn de bijwerkingen van probiotica bij honden?

Probiotica worden over het algemeen goed verdragen door honden. In sommige gevallen zijn er bijwerkingen merkbaar. Dit gaat veelal om veranderingen in de ontlasting. Dit heeft alles te maken met de darmflora die opnieuw in balans wordt gebracht. Soms moeten de darmen hier even aan wennen en kan dit tijdelijk wat klachten veroorzaken. In bijna alle gevallen gaat dit vanzelf over zodra de darmen wennen aan de probiotica en de darmflora weer in balans wordt gebracht. Daarnaast is het belangrijk om probiotica niet overmatig te gebruiken. Bij probiotica is de hoeveelheid levende bacteriën van groot belang om bij te dragen aan de balans in de darmflora van jouw hond. Volg daarom altijd aanbevolen dosering bij een probiotica supplement. Zo wordt bij FlexRex Probiotica een kuur van 3 tot 4 weken aangeraden.  

 

Wat is de beste probiotica voor honden?

Er zijn voor honden veel verschillende soorten probiotica in verschillende soorten beschikbaar. Bij het kiezen van de geschikte probiotica voor jouw hond kan je letten op een aantal dingen. Zo is het belangrijk dat je kiest voor een probiotica supplement dat bestaat uit meerdere probiotische bacteriestammen, zoals van de geslachten Bifidobacterium en Lactobacillus

Wanneer je kiest voor een goed probiotica supplement dat levende bacteriestammen bevat, zal er altijd een vorm van suiker in zitten. Dit is noodzakelijk omdat suiker dient als voeding voor de bacteriestammen om te blijven leven. Let ook op de vorm van het supplement wanneer je kiest voor probiotica. Snoepjes lijken misschien handig en zien er leuk uit, maar bedenk je dat om een snoepje te vormen er (onnodige) vulstoffen en bindmiddelen nodig zijn. Meestal wordt aan snoepjes bovendien ook een smaakstof toegevoegd om het geheel smakelijker te maken. Om onnodige vulmiddelen en smaakstoffen te vermijden, kan je kiezen voor probiotica in poedervorm.

Natuurlijke en pure probiotica voor honden

Ben je op zoek naar natuurlijke en pure probiotica om de darmflora van jouw hond te ondersteunen? FlexRex Probiotica is een op maat samengesteld probioticium van verschillende gezonde, levende bacteriestammen die de darmflora van jouw hond ondersteunen. Zo ondersteunt het jouw hond bij verschillende klachten die kunnen optreden in de spijsvertering, draagt het bij aan een goed werkend immuunsysteem en biedt het ondersteuning bij allergische reacties zoals jeuk.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van alle acties en nieuwtjes!